Nettenfabriek Apeldoorn

Een onbekend stukje stad in het hart van Apeldoorn staat weer op de kaart
Bij de bouw in 1883 lag de Apeldoornse Nettenfabriek Zeppelin Apeldoorn (ANZA) aan de rand van de stad. Nu, bijna 140 jaar later, ligt het vlak aan de rand van het centrum en aangrenzend aan treinstation Apeldoorn Centraal. In 2007 kwam het leeg te staan en door de crisis kwamen grootschalige plannen niet van de grond. Het gros van de gebouwen stond in het voorjaar van 2018 nog leeg en was klaar voor een nieuwe toekomst. In datzelfde voorjaar werd Dura Vermeer eigenaar van de Nettenfabriek. Een eigenaar met mooie ideeën over de toekomst van de Nettenfabriek: een nieuwe stadse en urban wijk! Industrieel, creatief en eigentijds waarin verschillende functies samenkomen. Alleen het aantal te bouwen woningen in Apeldoorn is schaars.

Waar richten we ons op?
Met placemaking in gebiedsontwikkeling richten we ons bij de Nettenfabriek op het organisch ontwikkelen van de locatie. Dat houdt in dat we door middel van zogeheten stepping stones naar de definitieve ontwikkelingen willen groeien. Een belangrijke stap is direct beginnen. Vanaf de start met de buurt in contact komen en meteen de locatie weer laten gebruiken. Er is expliciet gekozen voor (tijdelijk) gebruik dat niet alleen interessant is voor nu, maar ook voor later. Ondernemers die passen in de nieuwe urban wijk van de toekomst. Zo bouwen we nu al aan een goede fundering. Met dit gebruik, maar ook met verschillende evenementen zetten we de Nettenfabriek opnieuw op de kaart en laten we doelgroepen kennismaken met de locatie. Zo tonen we de potentie van de locatie en de wil om samen te werken aan een nieuw stukje toekomst.

Het resultaat
Inmiddels zijn ruim 15 jonge, creatieve en talentvolle ondernemers in de Nettenfabriek gevestigd. De agenda staat vol met evenementen en geïnteresseerden kunnen de fabriek dagelijks bezoeken voor onder andere een kopje koffie of heerlijke lunch. Het plein is nieuw leven ingeblazen dankzij street-art, gemaakt met verf van de nabijgelegen verffabriek Talens, en in samenwerking met Hogeschool Saxion, Fotovakschool (allen buren) en de gemeente Apeldoorn. Er is nieuw leven in de Nettenfabriek! Voor en door Apeldoorn.

  Opdrachtgever: Dura Vermeer Hengelo

  Locatie: Apeldoorn